Borsos, borsós "tokány" laskából (vegán és gluténmentes)
sponsored links
Korábban szójacsíkkal készítettem, azóta viszont a szója is kikerült az étrendünkbõl, kifejezetten erõsít néhány bõrproblémát (pl. atópiás dermatitisz), ezért újabban laskával készül ez a finomság. Kimondottan jót tesz neki...
BORSOS, BORSÓS "TOKÁNY" LASKÁBÓL (4 személyre)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
50 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott)
1-2 teáskanál õrölt bors
1 teáskanál lestyán
só (természetes, nem finomított)
só (természetes, nem finomított)
napraforgó olaj (hidegen sajtolt)
1 evõkanál barna rizsliszt
1. tisztítsuk meg és szeljük apróra a vöröshagymát, majd kevés olajon pirítsuk meg, reszeljük hozzá a fokhagymát és kb. 1 dl vizet hozzáöntve pároljuk puhára a hagymákat
2. csíkozzuk fel a megmosott laskát, majd adjuk a hagymához és gyakori keverés mellett, pár percig pirítsuk össze
3. adjuk a raguhoz a zöldborsót, fûszerezzük (só, bors, lestyán) és öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd fedõ alatt fõzzük, amíg az összetevõk megpuhulnak
4. közben a lisztet egy pohárban egy-két evõkanál vízzel keverjük simára, ha megfõttek a zöldségek, adjuk a raguhoz és egyszer forraljuk össze (ha túl leveses, akkor még 1 evõkanál lisztet tehetünk bele, de ahogy hûl, még úgy is sûrûsödik egy kicsit)
Praktikák:
- lestyán helyett petrezselyemmel is készíthetõ
- hidegen sajtolt napraforgó olaj helyett extra szûz olívaolajat is használhatunk
- a borsot adagoljuk apránként és ízlés szerint emeljük a mennyiségét (lehet színes vegyes bors is)
- jázmin és basmati rizzsel is nagyon finom
- sûrítéshez használjunk még teljes kiõrlésû tönköly lisztet, ha nem cél a gluténmentesség, vagy csicseriborsó lisztet
- sûrítéshez használjunk még teljes kiõrlésû tönköly lisztet, ha nem cél a gluténmentesség, vagy csicseriborsó lisztet